Børn og seksualitet

I perioder i Svanen, har en del af børnene øget fokus på deres køn. Det betyder at der bliver undersøgt, leget og udforsket omkring deres eget og andres køn.Vi har udarbejdet en praksis- og handleplan på grundlag af fælles pædagogiske overvejelser og diskussioner, omkring børn og deres seksualitet.I forhold til børn og deres seksualitet, er praksis følgende:
  • Ser vi et barn/børn tage bukser af andre steder end på toilettet, vil barnet i naturligt tonefald, blive bedt om at tage bukserne på, evt. med bemærkning om at det hører til på badeværelset i forbindelse med at skulle tisse eller have afføring.
  • Oplever vi børn i huler eller under tæpper, holder vi en nysgerrig tæt kontakt i området uden at træde ind over børnenes privatsfære. Vi bryder ind ved mistanke om overskridelse af de respektive børns naturlige grænser.
  • Børn må under ingen omstændigheder putte noget op i hinanden.
  • Oplever vi mere avanceret udforskning af børnene imellem end bare at kigge, bliver aktiviteten stoppet stille og roligt. Efterfølgende vil samtale med børnene finde sted, for at sikre at ingen børn har følt sig presset og forældre bliver informeret.

I perioder vil vi have ekstra fokus på det at kunne ”sige fra”. Det handler ikke kun om seksualitet, men på alle områder der overskrider barnets grænser. Nogle børn får ikke sagt ordentligt fra og kan bringe sig selv i en uønsket situation. I nogle børnegrupper, vil vi tage udgangspunkt i ”trin for trin”, som er et socialt og emotionelt læringssystem. Ved hjælp af billeder, opgaver, leg mv. øger vi opmærksomheden omkring tydeligt kropssprog og respons på samme.Gældende for alle børnene vil være, at vi leger sociale lege hvor man hjælper hinanden og lytter til hinanden. Vi vil lege kamplege/voldsomme lege, hvor det vil handle om at sige stop når det bliver for voldsomt, samt at det er helt ok at der er en der ikke har lyst til at være med. Vigtigt er, at vi støtter det barn der siger fra og dermed måske mister en legekammerat en tid – de skal nok komme tilbage hvis de er gode venner. Vi skal støtte i at det er rigtigt at sige nej, hvis det føles forkert eller hvis man ved at man ikke må.

 Ønsker du at læse mere anbefaler vi bogen: ”Børn og seksualitet”. Børns vilkår.

Slides fra Anna Louise Stevnhøjs foredrag til forældremødet 4. oktober 2012 kan du se i balgate herunder.

Bilag
Slides fra Anna Louise Stevnhøjs foredrag til forældremødet 4. oktober 2012