Svanens ture ud af huset

I Svanen prioriterer vi ture ud af huset højt. Ture kræver af sikkerhedsmæssige årsager flere voksenressourcer end de aktiviteter der foregår hjemme i huset. Normeringen er til, at børn i Hulen kan komme på tur en gang ugentligt. I Vandhullet og Krattet er turene mere sporadisk.

Turene starter kl. 9.30. De yngste er ude en times tid. Krattet er hjemme igen til kl. 11.45, så sovebørnene kan blive lagt og Hulen er hjemme til kl 12.30.

Fælles for Svanens ture er, at målet oftest vil være ud i naturen. Her kan børnene færdes uden at skulle holde i hånd, får mulighed for at kunne løbe, tumle og lege med hinanden. Krop og sanser bruges optimalt og børnene får erfaringer og viden om den natur som omgiver dem.

Alle intelligenser kommer i spil, når vi er på tur:

  • Den sociale, når vi er sammen med andre om noget.
  • Den følelsesmæssige, når vi skal forholde os til os selv og andre samt vores følelser og oplevelser.
  • Den sproglige, når vi snakker og synger om det vi ser og oplever.
  • Den rumlige, når vi genkender detaljer og navigerer mellem hinanden.
  • Den kropslig-kinæstetiske når vi bevæger os i naturen og mærker dens elementer.
  • Den logisk-matematiske, når vi studerer/undersøger fænomener samt kategoriserer og tæller.
  • Den naturalistiske, når vi oplever og studerer dyr og planter i naturen og mærker årstiderne.
  • Den musiske, når vi oplever nuet, naturens lyde og laver musik af naturen samt synger sange.

Herunder kan du læse, hvad der er karakteristisk for turene i de 3 teams:

Vandhullet 1-2½år

Det er de ældste børn i Vandhullet der kommer på tur. En tur på legepladsen, de nærliggende plæner eller en tur under tunellen til Engelsborgskolen er en stor oplevelse og ruten øves gentagne gange - genkendelsens glæde er stor og giver tryghed.

Børnenes nysgerrighed er stor og sanserne skarpe. Mange stop undervejs, hvor vi har tid til at studere de små og store ting vi kommer forbi.

Udfordringen for de 1-2½årige består af trapper, små bakker, og det ujævne terræn, der skal forceres. Oplevelsen at gå den store plæne med de store vidder, eller gå inde i krattet kan på en gang være spændende og overvældende.

Vigtige færdigheder at kunne, når turene senere bliver længere er, at stoppe når det siges højt og holde i hånd længere tid ad gangen. Så det bliver øvet igen og igen.

Vandhullet tager af sted med to voksne og 6-8 børn

Krattet 2-4 år

Børnene i Krattet har en alder, hvor man stadig er impulsiv. Turenes mål er stadig de nære omgivelser, såsom plænerne omkring os, Baunes legeplads, men også videre ud i verden med små busture til naturområder. Naturen er stadig udfordrende: nu bliver bakkerne og skrænterne højere. Det, der ligger på jorden, kravler på flisen, vokser på busken, og stenene i skoen er det vigtigste for barnet i denne alder og kan optage dem længe. Meget energi og opmærksomhed bruges på at holde sin gåmakker i hånden hele tiden, blive på fortovet og standse for rødt lys.

De ældste Kratbørn begynder så småt at tage bussen og energien bruges på at komme på og af bussen og komme op at sidde på sædet.

De ældste i Krattet begynder at tage på tur, hvor de også spiser madpakker. Det er jer forældre, der har ansvar for, at jeres barn har en pakket rygsæk klar til turen. Har man glemt rygsæk, har vi lånerygsække i Svanen. Mangler man drikkedunk, prøver vi at finde en ven, som kan give en lidt vand, når vi spiser. Man kan have en dunk stående i barnets garderobe, så I nemt kan fylde den, når jeres barn skal på tur.

Krattet tager af sted med to voksne og 8-12 børn.

Hulen 4-6 år

Turenes rutiner beherskes bedre nu, så energien rækker længere. Hulebarnet kan overskue mere –ser sig omkring, suger til sig og det giver plads til en anden fordybelse på turen. På dette alderstrin kan barnet genkende rejseruter og steder. I skoven ved de, hvor det er bedst at lede efter dyr og er i stand til at klare det meste selv.

Transporten bliver en hyggelig biting og der er overskud til at snakke om livet, mens vi er på vej. Børnene har erfaring og overblik nok til at være med til at vælge, hvor vi skal hen. Vi tager til skov, strand, legepladser, hjem til hinanden og oplever attraktionerne i vores by.

Det er jer forældre, der har ansvar for, at jeres barn har en pakket rygsæk klar til turen. Har man glemt rygsæk, har vi lånerygsække i Svanen. Mangler man drikkedunk, har vi krus i tasken og finder en ven, som kan give en lidt vand, når vi spiser. Man kan have en dunk stående i barnets garderobe, så I nemt kan fylde den, når jeres barn skal på tur.

Hulen tager af sted med to voksne og ca. 12 børn.

Det sidste halvår vil alle Liste-Rævene begynde at tage på tur sammen. Det gør vi, for at børnene kan vænne sig til at skulle navigere og følge beskeder i en større flok, som led i overgang til skolen.

En turrygsæk kan rumme en flaske med vand og en turmadpakke; dvs. at madderne skal være lette at spise, mens man sidder på jorden. Selve rygsækken skal sidde godt på barnets ryg. Skulderremmene skal ikke glide ned. Det er en fordel for barnet, hvis der er et brystspænde, som kan holde tasken og skulderremmene på plads og lette vægten fra skuldrene.